« Μεγαλώνω……» φωνάζουν κάθε στιγμή τα παιδιά μας και ζητούν από εμάς τους μεγάλους να τα καταλάβουμε και να τα στηρίξουμε στις πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή τους. Μια από αυτές τις αλλαγές πλησιάζει και η αγωνία παιδιών και γονέων είναι μεγάλη. Ήρθε η ώρα που τελειώνει  το Δημοτικό και ακολουθεί το «μεγάλο σχολείο», το Γυμνάσιο.

Οι γονείς που κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή των παιδιών  μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για μια ήπια μετάβαση. Αυτός ήταν και ο στόχος της ομιλίας που έγινε στο σχολείο μας την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 από την κ. Αθηνά Λαγουμάκη, κοινωνική και κλινική Ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης «Δίκτυο Άλφα».

Η ομιλία που είχε τη μορφή εργαστηρίου προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον γονέων και εκπαιδευτικών. Ανησυχίες, αγωνίες, απόψεις , πρακτικές καλές και κακές  κατατέθηκαν στην ομάδα και συζητήθηκαν.  Οι έννοιες επικοινωνία, ενεργητική ακρόαση, διαπραγμάτευση, όρια ήταν μερικές από αυτές που τέθηκαν στη μελέτη σεναρίων  και συζητήθηκαν  στην ολομέλεια.

Θεωρούμε ότι αυτή η ομιλία- εργαστήριο συνέβαλλε στο να κατανοήσουν οι γονείς ότι όπως και με τις άλλες αλλαγές έτσι και με τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο χρειάζεται χρόνος, υπομονή και θετική στάση από τη πλευρά τους.

Ευελπιστούμε η υποστήριξη των παιδιών μας από τους γονείς τους , τους δασκάλους τους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  να τα βοηθήσει στο νέο τους ξεκίνημα που λέγεται  ¨Γυμνάσιο» .