ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

 

 • ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ & ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Η πρωινή προσέλευση των μαθητών θα γίνεται από τις δύο εισόδους του σχολείου από τις 8:00  έως τις 8:15.  Οι εκπαιδευτικοί υπηρεσίας υποδέχονται και παραλαμβάνουν τους μαθητές, που πρέπει να παραμείνουν στο χώρο συγκέντρωσης της αυλής με τις τσάντες τους έως ότου οδηγηθούν στις τάξεις τους από τους  υπεύθυνους εκπαιδευτικούς μετά την πρωινή προσευχή. Οι γονείς – κηδεμόνες  δεν εισέρχονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου ( εκτός εάν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού ή  ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ, η οποία εκδίδεται σε ειδικές περιπτώσεις ή υπάρχει ανάγκη να συναντήσουν κάποιο εκπαιδευτικό ).

Παρακαλείσθε, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου,  να φροντίζετε για την προσέλευση των μαθητών εντός του προβλεπόμενου χρόνου , καθώς  οι αυλόπορτες του σχολείου θα κλειδώνουν αμέσως μετά την πρωινή προσευχή και θα παραμένουν κλειστές έως τη λήξη λειτουργίας του διδακτικού ωραρίου του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος του σχολείου.

Η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου. Οργανωμένα κατευθύνονται στο προαύλιο του σχολείου συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την τελευταία διδακτική ώρα. Παρακαλείσθε να φροντίζετε για την έγκαιρη αποχώρηση των παιδιών.

Σε περίπτωση που μαθητής  παραστεί ανάγκη να καθυστερήσει για ιατρικές εξετάσεις ή άλλο σοβαρό λόγο, παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση του σχολείου. Επίσης, σε περίπτωση καθυστέρησης, η προσέλευση καλό είναι να γίνεται κατά την διάρκεια του 1ου διαλείμματος, για να μην διαταράσσεται το κλίμα της τάξης και η διεξαγωγή του μαθήματος.

Μαθητής που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, μπορεί να μπει στην τάξη μόνο αφού περάσει από το γραφείο της Διεύθυνσης. Μετά από 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μαθητή καλούνται οι γονείς στο σχολείο. Εάν το φαινόμενο επαναληφθεί, ενημερώνεται ο Σχολικός Σύμβουλος και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων παρακαλούνται όλοι οι γονείς να προσέρχονται μαζί με τα παιδιά τους στο σχολείο και να μην αποχωρούν εάν δεν βεβαιωθούν ότι θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα ή να ενημερώνονται τηλεφωνικά( από τις 7.30 έως τις 8.00 την ημέρα της απεργίας).

ΩΡΑΡΙΟ ΠΡΩΙΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ  & ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ
7:00- 7:15 Υποδοχή μαθητών Πρωινής Ζώνης.

(Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα)

7:15-8:00 45΄ Προαιρετική Πρωινή Ζώνη
ΠΡΩΙΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00-08:15 15΄ Υποδοχή μαθητών
08:15-09:40 85΄ 1η διδακτική περίοδος( 1η διδακτική ώρα 45΄-2η διδακτική ώρα 40΄)
09:40-10:00 20΄ Διάλειμμα
10:00-11:30 90΄ 2η διδακτική περίοδος ( 3η και 4η διδακτική ώρα)
11:30-11:45 15΄ Διάλειμμα
11:45-12:25 40΄ 5η διδακτική ώρα
12:25-12:35 10΄ Διάλειμμα
12:35-13:15 40΄ 6η διδακτική ώρα
ΛΗΞΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΎ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13.15- 13:20 Μετάβαση μαθητών Ολοήμερου στην αίθουσα σίτισης
13.20- 14:00 40΄ 1η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος- Σίτιση- Χαλάρωση
14.00- 14:15 15΄ Διάλειμμα
14.15- 15:00 45΄ 2η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος Μελέτη- Προετοιμασία
15:00-15:15 15΄ Διάλειμμα
15:15-16:00 45΄ 3η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος- Επιλογή διδακτικού αντικειμένου

 

 • ΦΟΙΤΗΣΗ –ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
 • Είναι σημαντικό οι γονείς- κηδεμόνες να ενημερώνουν τηλεφωνικά το σχολείο για την απουσία των παιδιών έγκαιρα ( πριν την ώρα της πρωινής προσευχής)
 • Σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση ή άλλο έγγραφο που να δικαιολογεί την απουσία του παιδιού.
 • Κανείς μαθητής δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα κατά τη διάρκεια του προγράμματος του σχολείου. Σε περίπτωση που μαθητής ασθενήσει, ειδοποιούνται τηλεφωνικά οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν να παραλάβουν το συντομότερο δυνατό το παιδί τους για την προστασία της υγείας του, αλλά και της υγείας των άλλων παιδιών.

Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, είτε με τη λήξη των μαθημάτων είτε σε έκτατη αποχώρηση μαθητών,  συστήνεται τα παιδιά να παραλαμβάνουν μόνο ενήλικες συνοδοί.

 

 • ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
 • Την ώρα της υποδοχής παραμένουν στο χώρο συγκέντρωσης της αυλής με τις τσάντες τους και μετά το τέλος της πρωινής προσευχής οδηγούνται στις τάξεις τους από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς
 • Την ώρα των διαλειμμάτων , αφού πάρουν ό,τι χρειάζονται ( φαγητό, μπουφάν κ.λ.π.), βγαίνουν στην αυλή. Οι τάξεις την ώρα του διαλείμματος θα παραμένουν κλειστές για λόγους ασφάλειας
 • Διατηρούν την αυλή του σχολείου καθαρή
 • Περπατούν ήρεμα στη  ράμπα  και στο μπαλκονάκι  που βρίσκονται από την πλευρά του κυλικείου.
 • Δεν πηγαίνουν στην πίσω αυλή ( ο χώρος πίσω από το σχολείο, ανάμεσα στο σχολείο μας και το γυμνάσιο) για λόγους ασφάλειας
 • Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι μαθητές κατά την ώρα της υποδοχής και των διαλειμμάτων παραμένουν στον εσωτερικό χώρο του σχολείου χωρίς να τρέχουν.
 • Απαγορεύεται η έξοδος από το σχολείο χωρίς την παρουσία συνοδού
 • Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δεν προκαλούν  φασαρία
 • Οφείλουν να έχουν τα απαραίτητα για το πρόγραμμά τους και να μην τα ξεχνούν
 • Υπακούνε και σέβονται όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και όχι μόνο τον δάσκαλο της τάξης τους
 • Οφείλουν να προσέχουν τα έπιπλα και τις εγκαταστάσεις του Σχολείου. Κάθε καταστροφή, εκτός από τη ζημιά και τη δυσκολία αποκατάστασης, ασχημίζει και υποβαθμίζει των χώρο στον οποίο ζούμε πολλές ώρες την ημέρα. Κάθε εσκεμμένη καταστροφή θα αποκαθίσταται από αυτόν που την προκάλεσε
 • Η χρήση κινητών τηλεφώνων καθώς και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών μέσα στο χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια διδακτικών επισκέψεων δεν επιτρέπεται

 

 • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Στη Σχολική Κοινότητα οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται σωστά, να πειθαρχούν και να εφαρμόζουν τους κανονισμούς. Ακόμη, πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μη τήρηση των κανόνων υποβιβάζει τον ζωτικό τους χώρο και διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου. Τονίζεται ότι στο Σχολείο μας γίνεται προσπάθεια επίλυσης τυχόν προβλημάτων μέσω παιδαγωγικών δράσεων και ενίσχυσης θετικών συμπεριφορών. Εντούτοις, σε όσους μαθητές δεν τηρούν τους κανονισμούς θα υπάρχουν επιπτώσεις ώστε να μην αφήνονται περιθώρια επανάληψης. Οι επιπτώσεις αυτές είναι:

 • Παρατήρηση- Επίπληξη
 • Τηλεφωνική ενημέρωση γονέων
 • Πρόσκληση γονέων στο σχολείο
 • Αποζημίωση για τυχόν προκληθείσα υλική ζημιά

 

 • ΟΛΟΗΜΕΡΟ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ- ΑΠΟΥΣΙΕΣ
 • Για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος και την προστασία των μαθητών των ολοήμερων τμημάτων, παρακαλούνται οι γονείς- κηδεμόνες να είναι συνεπείς στη δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των παιδιών. Για τη διαδικασία αποχώρησης ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν.
 • Σε περίπτωση που μαθητής ή μαθήτρια έχει παρακολουθήσει κανονικά το πρωινό πρόγραμμα και απουσιάζει για οποιονδήποτε λόγο από το ολοήμερο, θα πρέπει να ενημερώνονται από το γονέα – κηδεμόνα ο διευθυντής του σχολείου, καθώς και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του ολοήμερου.
 • Η φοίτηση των μαθητών του ολοήμερου προγράμματος και της Πρωινής Ζώνης διακόπτεται όταν:

α) ο μαθητής συμπληρώσει 15 συνεχόμενες απουσίες οι οποίες δε δικαιολογούνται από ιατρική γνωμάτευση ή  β)  όταν ο γονέας ή κηδεμόνας του ζητήσει την διακοπή της φοίτησης με γραπτή αίτησή του ή  γ) όταν ο γονέας ή κηδεμόνας δεν επικαιροποιήσει  την εγγραφή του μαθητή κατά το 2ο 15νθήμερο του Νοεμβρίου και το 1ο 15νθημερο του Φεβρουαρίου.

 

 • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οι γονείς – κηδεμόνες οφείλουν:

α) να προσέρχονται στο Σχολείο στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Μία φορά το μήνα για να ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών τους από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τις μέρες και ώρες που θα ορίσουν οι εκπαιδευτικοί
 • Στο τέλος κάθε τριμήνου για τον απολογισμό του τριμήνου κα την επίδοση βαθμολογίας
 • Όσες φορές κληθούν εκτάκτως από τη Δ/νση ή τους /τις εκπαιδευτικούς του σχολείου
 • Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου
 • Στις συγκεντρώσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
 • Στο τέλος κάθε διδακτικού έτους για τους τίτλους προόδου-σπουδών

β) να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές/τριες,   έτσι    ώστε να είναι ενήμεροι/ες για τα κύρια ζητήματα λειτουργίας του σχολείου

γ) να ενημερώνουν το διδακτικό προσωπικό του σχολείου:

 • για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία επικοινωνίας( Ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ)
 • για όσα ζητήματα αφορούν τα παιδιά και μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή πορεία τους στο σχολείο, την ψυχοσωματική τους υγεία, την ασφάλεια και τη συμπεριφορά τους ( προβλήματα υγείας, οικογενειακά προβλήματα κλπ). Επίσης, σε περίπτωση που οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή βρίσκονται σε διάσταση, το σχολείο πρέπει να είναι ενήμερο για το ποιος γονέας έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Τονίζεται πως όλες οι πληροφορίες που έχει το σχολείο στη διάθεσή του για τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους είναι απόλυτα εμπιστευτικές και σε καμία περίπτωση δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.

Επίσης, παρακαλούμε για όποιο ζήτημα προκύπτει ή για ό,τι σας προβληματίζει να απευθύνεστε πρωτίστως στους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες, οι οποίοι/ες έχουν καλύτερη γνώση και εποπτεία όλων των ζητημάτων που αφορούν την παρουσία των παιδιών κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και είναι  οι πλέον αρμόδιοι/ες για να δώσουν διευκρινίσεις ή/και λύσεις.

Εάν παραστεί ανάγκη προσωπικής επικοινωνίας με τον Δ/ντή του σχολείου μπορείτε να τον επισκεφθείτε μετά από προγραμματισμένο τηλεφωνικό ραντεβού.

Επισημαίνεται ότι κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου ή κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/τριών. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε άμεσα τους εκπαιδευτικούς ή τη Δ/νση του σχολείου.